Installerer solceller for å redusere energibruken

I høysesong skal solcellene forsyne bygget på Gjøvik med all elektrisitet det trenger

Aktuelle saker Installerer solceller for å redusere energibruken

I det snøen lavet ned på Gjøvik i starten av november ble 470 solcellepaneler installert på taket til Bohus og Hageland. Selv om solcellene nå i noen måneder ikke kommer til å produsere så mye strøm, er tiltaket med å legge om til solcelleenergi gjort på nøye beregninger fra kalkulatørene i TEMA.

Solceller og fjernvarme som bærekraftstiltak

Tema Eiendom har egentlig som hovedtiltak å legge om til fjernvarme i byggene sine. Det er ikke opplegg for verken fjernvarme eller vannbåren varme i bygget nå. Det vil si at å gå over fra et helelektrisk varmeanlegg, som det er nå, til fjernvarme, blir et større arbeid som begynnes på neste år. 


Ingrid Lotterud er bærekraftsansvarlig i TEMA og forklarer hvorfor det ble valgt solceller i dette bygget – i tillegg til den planlagte fjernvarmen:

«Vi har som mål å redusere energiforbruket kraftig og samtidig øke energikarakteren på alle våre bygg som er i drift. Avgjørelsen på å velge solceller her er tatt etter grundige beregninger. Solcelleanlegget er dimensjonert til å dekke byggets elektriske behov i sommerhalvåret. Det er planlagt for installasjon av fjernvarme i løpet av neste år. Den vil i all hovedsak skal dekke oppvarmingsbehovet på vinterstid. Fjernvarmeanlegget er planlagt dimensjonert til å dekke 60 % av byggets netto varmebehov».

Bildet over: Ingrid Lotterud er bærekraftsansvarlig hos TEMA og forteller hvordan det jobbes for å få ned energiforbruket i bygget i Kallerudlia på Gjøvik.

Selvforsynt i høysesong

Jan Roger Svendsen er Eiendomsforvalter teknisk i TEMA. Han og Per Christian Markestad, daglig leder i Norway solar, er oppe på taket på Kallerud, for å se over leveransen. Riggen er helt på plass og det mangler nå bare én rekke med paneler, som enkelt klikkes på plass i skinnene som er montert fast i taket.

«Når disse panelene er på plass vil bygget være selvforsynt på strøm. I høysesong produserer de akkurat det vi trenger for å forsyne hele bygget med strøm. På vinteren, når panelene produserer mindre, kjøper vi strøm akkurat nå», forklarer Jan Roger.

Bildet over: Jan Roger Svendsen og Per Christian Markestad ser over de nyinnstallerte solcellepanelene på taket til Bohus og Hageland.

Bærekraftsansvarlig Ingrid forteller at strømmen TEMA kjøper i perioden solcellene ikke leverer så mye, kommer med opprinnelsesgaranti. Dette skal gi leietakeren og TEMA trygghet i at strømforbruket fortsatt er miljøvennlig.

«Vi og våre leietakere skal være sikker på at kraften vi kjøper kommer fra fornybare ressurser. Dette er et styrt energitiltak fra TEMA, for å levere på bærekraft. Det er også en ordning som flere av leietakerne etterspør og etter hvert også krever. Det liker vi.»

/om opprinnelsesgaranti

Opprinnelsesgaranti er en merkeordning for elektrisitet som viser strømkunden at en mengde kraft er produsert fra en spesifisert energikilde. Garantiordningen er et resultat av EUs direktiv om å stimulere til økt produksjon av fornybar energi. Det er kraftleverandørene som kjøper opprinnelsesgarantier fra kraftprodusenter, og de kan tilby kundene en garanti for at det produseres like mye fornybar kraft som den kraftmengden kunden bruker. Dette gir også insentiver til kraftmarkedet om å satse på fornybar energi.


Kilde: Wikipedia, NVE, fornybarnorge.no, Wattn, Bodø Energi, via Perplexity (Prompt: Hva er opprinnelsesgaranti?)

Kontroll på strømmen med solceller

Per Christian er daglig leder for det lille Gjøvikfirmaet Norway Solar, som har bestemt seg for å gjøre det stort på solceller. Han forteller at de på det meste hadde åtte mann oppe på taket for å bli ferdig før snøen kom. De rakk det nesten. Han viser hvordan panelene er montert og forklarer hvordan de beregnet hvor mange paneler som trengtes på taket.

«TEMA har gode historiske tall for hva de bruker i byggene sine. Vi legger disse tallene til grunn. Mange ønsker også å produsere mer enn de bruker, om de kan. Slik at de kan selge overproduksjonen og kanskje tjene på det. TEMA har som mål å få produsert akkurat den strømmen de trenger selv, så da har vi valgt antall og type solcellepanel basert på det.»

Bildet over: Solcellepanelene skal sørge for all elektrisitet bygget har behov for i høysesong.

På det 1500 kvm taket i Kallerudlia er det montert 550-watt-paneler, med god avstand fra kanten. Det vil bli montert vindpaneler på siden av solcellene også, før installeringen er ferdig. Per Christian er nøye med sikringen. Det er tenkt på vær og vind som kan ta med seg panelene ned fra taket. Det er også tatt høyde for at folk enkelt og sikkert skal kunne bevege seg på taket når det for eksempel er behov for rengjøring av panelene. Dette er viktig for å holde solcellene så effektive som mulig gjennom året.

/om solceller

Solceller er elektroniske enheter som omdanner sollys direkte til elektrisk energi ved hjelp av fotovoltaisk effekt. De er laget av halvledermaterialer, vanligvis krystallinsk silisium, som absorberer sollyset og genererer en elektrisk ladning. Solceller brukes som kraftforsyning til satellitter, romfartøy, fotoutstyr og stadig mer til generell kraftforsyning basert på solenergi. Solceller kan også være en god løsning for alle som har et ønske om å produsere sin egen strøm, enten delvis eller fullstendig. Denne måten å produsere strøm på vil kunne spille en viktig rolle for å løse klimakrisen da solenergi regnes som fornybar energi.
 
Kilde: Wikipedia, Store Norske Leksikon, Fjordkraft, Solcellepaneler, Ung Energi, via Perplexity (Prompt: Hva er Solceller?)