AniCura dyreklinikk inn i grønnere lokaler

Alt fra byggeplass til ferdig bygg er bærekraftig og gjennomtenkt til siste skrue

Aktuelle saker AniCura Gjøvik Dyreklinikk inn i grønnere lokaler

Oppføringen av AniCuras nye dyreklinikk på Kallerud begynner å nærme seg slutten. Lokalet som er gjennomtenkt til minste detalj får Energimerke A, og kan se frem til en bærekraftig fremtid. Vi har vært innom byggeplassen og snakket med anleggsleder i Veidekke, Fredrik Hansen og prosjektsjef Rune Andersen fra TEMA. 

Den første snøen ligger som et vått teppe over byggeplassen, og rundt oss myldrer det av anleggsfolk som jobber målrettet med å ferdigstille Innlandets største dyresykehus. Vi får en rask omvisning i lokalet som for alvor begynner å ta form, før vi dykker nærmere inn i byggeprosessen som utføres av Veidekke Entreprenør AS.

Bildet over: Rune Andersen fra Tema Eiendom og Fredrik Hansen fra Veidekke viser oss rundt i de nye lokalene hos AniCura

Bærekraftig fra byggeprosess til byggbruk

«Her bygges den nye dyreklinikken til AniCura, men det kan vel strengt talt kalles et minisykehus. Bygget er delt inn i tre soner - med butikk og mottakelse først, konsultasjonsrom videre, og operasjonsstue med røntgen og CT lengst inne», forteller Andersen fra TEMA.
Ikke bare får de ansatte mer plass å boltre seg på, de kan også smykke seg med både fjernvarme og nytt ventilasjonsanlegg som skal være i drift året rundt. Med solceller på taket som produserer 20.000 KWT i året, og godt isolerte vinduer med soldemping og screens som skal ta 85% av varmen, får bygget Energimerke A. Anleggsleder Fredrik Hansen fra Veidekke forteller at det er mye fokus på bærekraft også i byggeprosessen. Bygget er et 100% BIM-bygg. Det vil si at hver prosess og materialbestilling er nøye planlagt og utbyggeren kan bestille akkurat det materialet de trenger. Helt ned til antall skruer. I tillegg er byggeplassen bærkraftig gjennom kravet de har på sortering og resirkulering.
«Alt skal sorteres - plast, papp, metall, gips, treverk, isolasjon. Man kommer dessverre ikke utenom noe restavfall. Veidekke har en sorteringsgrad på 80%, men sorteringsgraden hos Anicura er nå over 85%. I Norge er det krav om kildesortering på byggeplasser og byggeplassen her skal ikke produsere mye avfall. Men selv om vi har et BIM-bygg, som er beregnet ned til minste skrue, må vi beregne noe svinn, spesielt med tre og metall som må kappes på stedet», presiserer Fredrik.

Bildet over: Det er krav om kildesortering på byggeplasser i Norge, og håndverkerne er nøye med at avfall går i riktig container. 

Lokale entreprenører og leverandører

Det er Veidekke Entreprenør AS som er totalentreprenør i prosjektet, som selv står for snekkere og betongarbeidere. I tillegg leier de inn blant annet varme og sanitær, el-installasjon og malere for å nevne noen. De bruker så mange lokale leverandører som mulig. Det er cirka 30 anleggsfolk på plass i snitt, og både Hansen og Andersen skryter av jobben de gjør på byggeplassen. Veidekke Bygg Indre Østland består av 120 ansatte, med en fordeling på 70-50, hvorav flesteparten er håndverkere.

Bildet over: Veidekke som totalentreprenør leier inn lokal arbeidskraft der det er mulig. Her er en håndverker fra Malermestrene i full sving.

Leietaker som vet hva de vil ha

AniCura står klare til å flytte inn i lokalene som de har vært med og planlagt til minste detalj. Her bygges det soverom til ansatte på nattevakt – og nylig installerte Veidekke en «tissestolpe» til hundene som skal ut og lufte seg i luftegården som ligger på nordsiden av bygget.
«Det er det første gangen jeg har vært borti», humrer Andersen, og fortsetter mer alvorlig.  «Her har de vært veldig flinke med bestillingen. De har tenkt på alt fra dyrenes beste, til de ansattes beste. Det blir en mye bedre flyt på arbeidsplassen når de som faktisk bruker den har vært med på planleggingen og har planlagt godt, ned til minste detalj. Det ligger det også mye bærekraft i.»

/Bygningsinformasjonsmodellering (BIM)

Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) (fra engelsk building information modeling[1]) er digital modellering av et bygg. BIM er ment som kjernen i en samarbeidsmodell mellom de forskjellige bidragsyderne, som for eksempel byggherre, entreprenør, elektrikere, rørleggere, vedlikeholdere og offentlige myndigheter både under selve byggprosessen og senere gjennom hele bygningens levetid til og med eventuell riving og gjenvinning av materialer.
For at arbeid med BIM skal være effektivt, er det et poeng at man kan dele informasjon med andre aktører i et byggeprosjekt. Enten må da alle jobbe i det samme systemet – med de eventuelle begrensninger det gir på tvers av fagområdene – eller man må kunne dele BIM gjennom et eller annet filformat.